Najlepsze herbaty dostępne dla każdego
Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka i wieczoru bez kubka gorącej herbaty, która stała się elementem naszej codziennej rutyny. Z nią zaczynamy i kończymy kolejne dni. Spośród najpopularniejszych naparów, jedno z pierwszych miejsc z pewnością zajmuje herbata czarna, ale popularność zdobywa także herbata czerwona czy zielona.
Globalizacja sprawiła, że producenci otwierają się na nowe rynki i oczekiwania klientów, którym próbują sprostać. Chcą przyciągnąć do siebie nowych konsumentów. Pojawiają się kolejne rodzaje herbat wzbogacane między innymi o aromatyczne dodatki. W licznych sklepach specjalizujących się w sprzedaży tego produktu można dostrzec nowe, egzotyczne smaki, a nawet odmienne formy pakowania. Nowe zestawy herbat przyciągają uwagę i zachęcają do próbowania.
Pełna dobrych właściwości herbata czerwona
Jednym z ciekawszych naparów jest herbata czerwona, wytwarzana w Chinach. W przeciwieństwie do herbaty czarnej, zostaje ona dodatkowo poddawana procesowi fermentacji. Wśród jej licznych zalet wymienić można poprawę pamięci, wzmocnienie organizmu, czy pobudzenie mikrokrążenia. Wspomaga również proces odchudzania i walkę ze złym cholesterolem. Przeglądając herbaty świata, czerwona odmiana zajmuje wysoką pozycję w rankingu znanych i cenionych naparów.
Herbaty prasowane
Ze względu na sposób pakowania, herbaty można podzielić na dwa rodzaje – w torebkach i prasowane. Większość liści herbacianych sprzedawanych jest w saszetkach, w których rozdrobnione szybciej się zaparzają. Innym ciekawym rozwiązaniem są kostki, a więc herbaty prasowane. Dawniej zbijano je w twardą masę i poddawano działaniu pary, potem zaś prasowano i suszono. Formowano z niej kształt kostek ze względu na łatwość w przetransportowaniu dużych ilości z miejsca na miejsce. Dziś herbatę prasowaną wykonuje się w sposób hydrauliczny, nadal najczęściej nadaje się jej kształt sześcianów. Takie obecnie rzadko spotykane rozwiązanie budzi ciekawość.
W przypadku czerwonej herbaty, jedną kostkę należy zalać wrzątkiem i parzyć od 2 do 5 minut. Cukru nie powinno się dodawać ze względu na jego działanie neutralizujące cenne właściwości naparu. Samą herbatę zaleca się pić po posiłku, ze względu na pobudzany przez nią układ trawienny.
Warto otworzyć się na nowe doznania, spróbować czegoś bardziej odmiennego, by móc przełamać rutynę i sprawić przyjemność kubkom smakowym. W szczególności, gdy za oknem z nieba sypie się śnieg, a wiatr ugina drzewa, docenia się ciepło, smak, ale i właściwości wzmacniające. Dobra herbata jest wtedy w cenie.