Jesień smakująca imbirem
Jesienią dni stają się coraz krótsze, a poranki i wieczory chłodne, a wręcz zimne. Dlatego wiele osób szuka sposobów na dodanie sobie energii i ciepła. Jednym z najbardziej skutecznych rozwiązań jest herbata z imbirem. Oczywiście napój ten nie zastąpi ciepłego okrycia i nie wygeneruje dobrego nastroju, ale z pewnością pomoże doczekać do wiosennego ożywienia. W walce z jesienną chandrą każdy sojusznik jest na wagę złota. Warto więc wiedzieć, jak ta dobra herbata wpływa na ludzki organizm.
Imbir pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Tam od wieków był używany jako przyprawa, ale także jako lekarstwo na różne dolegliwości. To właśnie w starożytnych Chinach i Indiach imbir ceniono za właściwości lecznicze i niepowtarzalny smak w kuchni. Z czasem imbir trafił do Europy, gdzie również zyskał popularność. Obecnie jest dostępny w większości sklepów i doskonale wzbogaca najlepsze herbaty.
Dlaczego akurat herbata z imbirem?
Dość ostry smak imbiru nie każdemu odpowiada. Jednak herbata czarna z imbirem nie posiada tak intensywnego aromatu, jak sam imbir. Dlatego warto przełamać się chociaż raz i spróbować, być może stanie się to jeden z ulubionych napojów. Z kolei miłośników imbiru z pewnością nie trzeba przekonywać do imbirowej herbaty.
Korzyści zdrowotne herbaty z imbirem, to między innymi:
- Rozgrzewanie organizmu – imbir jest znany z silnych właściwości rozgrzewających. W chłodne dni herbata z imbirem sprawdzi się jako napój rozgrzewający od środka. Jednocześnie skutecznie pomoże w walce z przeziębieniem.
- Wsparcie dla układu odpornościowego – imbir zawiera gingerol czyli związek o silnych właściwościach przeciwzapalnych i przeciwbakteryjnych. To naturalny sposób na wzmocnienie odporności organizmu.
- Poprawa trawienia – imbir wspomaga trawienie, pomaga w walce z nudnościami i wymiotami, a także łagodzi bóle brzucha.
Przepis na idealną herbatę z imbirem
Przygotowanie samodzielnie herbaty z imbirem nie jest niczym skomplikowanym. Wystarczy świeży korzeń imbiru, woda oraz miód lub cytryna do smaku. Oczywiście konieczne są także dowolne herbaty świata. Najlepsza będzie klasyczna czarna lub herbata zielona.
Zaparzoną, gorącą herbatą należy zalać imbir pokrojony w plasterki i pozostawić na około 10 minut. Po lekkim przestudzeniu można też dodać do smaku miód lub cytrynę. Te dodatki jeszcze wzmocnią działanie rozgrzewające i pomogą w walce z infekcjami.